Taalonderwijs Nederlands - Frans - Engels
Barbara Pauw in Leiden

Taaltoets voor HBO en Universiteit (TOA)

Sinds enige tijd is er ‘de taaltoets’ ingesteld omdat het niveau van het Nederlands van de gemiddelde student niet op orde bleek.

Geen paniek! Eigenlijk is het slechts zaak de regels – die vaak op de middelbare school voor het laatst zijn behandeld – weer even op te halen: hoe zat het ook weer met ‘t kofschip....?

Na ruim 30 jaar in het middelbaar onderwijs werkzaam te zijn, weet ik waar de problemen liggen. Juist omdat ik op veel niveaus heb lesgegeven, ben ik in staat om op een simpele en makkelijk te begrijpen manier grammatica en spelling uit te leggen. Vaak zijn 3 à 4 lessen van 1.5 uur al voldoende om de regels weer helemaal helder te krijgen.

Door mijn jarenlange ervaring op verschillende niveaus, weet ik zeker dat ik je in niet al te lange tijd op een eenvoudige manier kan helpen om de taaltoets voldoende te maken. Bovendien wil je zelf toch ook dat wat je opschrijft juist is! De manier waarop je Nederlands spreekt en schrijft is je visitekaartje; je wordt er op beoordeeld. In verschillende situaties in je leven, heb je er dus baat bij dat jouw Nederlands op orde is.

Nederlands voor buitenlanders

Gedurende de ruim 30 jaar dat ik lesgeef, heb ik dikwijls allochtone leerlingen in de klas gehad. Voor het NTI (Nederlands Talen Instituut) ben ik gedurende 15 jaar correctrice van de cursus ‘Nederlands voor buitenlanders.’ Hier had ik zowel mondeling als schriftelijk contact met de cursisten. Ook heb ik regelmatig mensen geholpen met de voorbereiding van de inburgeringscursus. Vanuit die ervaringen weet ik dus precies waar voor buitenlanders de problemen liggen bij het leren van de Nederlandse taal.

Als je Nederlands wilt leren, is het van belang dat je Engels of Frans spreekt, zodat ik je de grammaticale zaken uit kan leggen. Misschien ken je nog meer buitenlandse mensen in je omgeving, die graag Nederlands willen leren? Het is ook leuk om het samen met anderen te leren!

Clientervaringen

Nederlands en brieven schrijven

Wanneer je een brief schrijft, ziet de ontvanger jouw gezicht niet. Juist dan is de geschreven taal dus van cruciaal belang. Je wordt beoordeeld op dat velletje papier en daar kan veel van af hangen. Die brief is jouw ‘binnenkomer’, jouw visitekaartje en moet zo duidelijk mogelijk zijn. Het welslagen van jouw actie, hangt af van die binnenkomer die beslissend is voor belangrijke momenten. Denk maar aan een sollicitatie- of klachtenbrief.

Nederlands

Wanneer jouw Nederlands op orde is, geeft je dat een prettig en zeker gevoel. Bovendien is taal je visitekaartje; je wordt er op beoordeeld. Niet voor niets is er de uitspraak: ‘Je krijgt nooit een 2e kans om een 1e indruk te maken.’

Zo heel moeilijk is de Nederlandse spelling niet, zeker niet als je die vergelijkt met de spellingregels van het Engels en Frans. Eigenlijk is het slechts zaak de regels – die vaak op de middelbare school voor het laatst zijn behandeld – weer even op te halen: hoe zat het ook weer met ‘t kofschip....?

Na ruim 30 jaar in het middelbaar onderwijs werkzaam te zijn, weet ik waar de problemen liggen. Juist omdat ik op veel niveaus heb lesgegeven, ben ik in staat om op een simpele en makkelijk te begrijpen manier grammatica en spelling uit te leggen.

Nederlands, Engels en wiskunde behoren tot de 3 kernvakken die verplicht zijn; hoe meer inzicht je hebt in de Nederlandse taal, hoe makkelijker andere vakken worden. Denk maar aan het maken van samenvattingen en algemeen tekstbegrip bij vakken als bijvoorbeeld economie en geschiedenis. 

huiswerkbegeleiding     : alle klassen LWO en Havo
                                    VWO klas 1, 2, 3

(bij) les                        : alle klassen LWO en Havo
                                     VWO klas 1, 2, 3 

 

 

 

Barbara Pauw

Contact

Binnenstad  Leiden

06-29024945 (na 17:00 uur)